Комунальний заклад "Хустський професійний ліцей" Закарпатської обласної ради

Комунальний заклад
"ХУСТСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ"
Закарпатської обласної ради

Мова освітнього процесу: українська

Дня українського Козацтва, Свята Покрови та Дня захисників і захисниць України

День захисників і захисниць України

      З нагоди відзначення Дня українського Козацтва, Свята Покрови та Дня захисників і захисниць України з 29.09.2023 по 06.10.2023 в навчальному закладі були проведені наступні заходи:

      02 жовтня 2023 року, класним керівником 15-ої групи Рошко Т.І. та Пилип Н.В. було проведено виховну годину на тему “Ми – нащадки славних козаків”. Опитування нашої молоді показало, що вони не  знають майже нікого з українських воїнів, хто був би для них прикладом для наслідування. Молоде покоління не може назвати справжніх героїв, які є сучасними богатирями, лицарями, козаками.

     Тут виникає запитання і одночасно відповідь на нього – люди не знають своєї армії, вони її бояться, як наслідок  – сотні тисяч молодих юнаків, втікають від захисту своєї Батьківщини.

    Молоді, здорові, сильні, які б могли пройти підготовку і знищувати російських окупантів – не довіряють армії і це величезна проблема.

     Тетяна Іванівна познайомила учнів з біографіями Героїв України: Дмитра Коцюбайла  “Да Вінчі” і Тараса Бобанича “Хамера”! Ці хлопці  – фантастичні воїни, вони таке витворяли на фронті, що режисеру Спілбергу і не снилося. Але в нас не має фільмів про Дмитра – молодого вовка, який вів свою зграю у бій. Ми не маємо фільмів про Тараса, який крутіший за будь яких “монгерштернів, монатіків” та інший зброд.

     Нашу армію люблять і пишаються нею в Європі, США, Канаді, проте чомусь в Україні, ми не знаємо своїх героїв в обличчя.

   Учні ознайомилися з подвигами “Привида Києва” з позивним “Джус”, згадали героїв нашого краю, волонтерів – всіх тих, хто наближає нашу перемогу. Багато історій залишилися поза межами виховного заходу, але домовилися не забувати та продовжувати ознайомлення та активну участь.

   Давайте, будемо розповідати про них на всіх уроках, на телебаченні, кафе, університетах і тоді –  ми переможемо. Інакше, наша країна і ваші діти, внуки, ще довго будуть в пітьмі.

    Завершили захід хвилиною мовчання та щирим ДЯКУЮ всім, хто наближає перемогу та батькам учнів, які зараз на війні зокрема.

    03 жовтня 2023 року класний керівник Р.В.Теличко з 36 групою переглянули два  патріотичні фільми” Легенди чарівнолісся” (2021) та “Гетьман” (2015), а також учні виступили з доповідями «Ми славні козаки нащадки».

    04 жовтня 2023 року, С.М.Федина, провела виховну годину у 12 групі «Ми нащадки славних козаків», на уроці учні мали можливість ознайомитися з історичним минулим України,  з періодом козаччини в історії Української  держави; ознайомити з ціками фактами життя козаків; формувати почуття патріотизму, національної свідомості; виховувати почуття гордості за країну, шану до українських захисників, бажання вивчати і знати історію своєї держави.

   05.10.2023 року викладач історії Ю.О.Липчей провів пізнавальну краєзнавчу екскурсію по історичним містам м.Хуст.

    06.10.2023 року викладачі української мови та літератури провели виховну годину на тему: “Свято Покрови Пресвятої Богородиці”.

     З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

     З 29.09.2023 – 06.10.2023 в бібліотекар ліцею М.І.Ярославська продемонструвала учням фотовиставку та виставку з нагоди відзначення Дня українського Козацтва, Свята Покрови та Дня Захисника України