Комунальний заклад "Хустський професійний ліцей" Закарпатської обласної ради

Комунальний заклад
"ХУСТСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ"
Закарпатської обласної ради

Мова освітнього процесу: українська

Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

       25 листопада стартувала акція «16 днів проти насильства», яка тривала до 10 грудня 2023 року. Метою акції є збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у громадян, створити в регіоні соціальний простір, вільний від насильства, не допускати його прояви та комплексно реагувати. 

   Дати початку та завершення Акції символізують поєднання у цьому періоді превентивних та пізнавальних заходів щодо запобігання та протидії насильству, особливо стосовно жінок, та захисту прав людини.

    Фізичне та сексуальне насильство в умовах повномасштабної війни в Україні залишається однією з найбільш чутливих і гострих проблем, що потребує своєчасного реагування та підтримки від кваліфікованих фахівців.

    Втім, насилля може проявлятися не лише у застосуванні фізичної сили та чинитися ворогом, воно не обирає вік та стать, і може будь-де спіткати кожного із нас. Часто людям, які зазнали насильницькі дії над собою, важко наважитися на те, щоб звернутися за допомогою через страх відчути осуд. Проте, отримати вчасно допомогу є надзвичайно важливо!

   В рамках проведення акції в комунальному закладі “Хустський професійний ліцей” Закарпатської обласної ради було проведено ряд заходів:

  1. 27 листопада 2023 року  до Міжнародного дня боротьби насильства щодо жінок, практичний психолог Пригара Т.Ф., провела тренінг «Ми проти насилля». Мета – привернення уваги до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
  1. 30 листопада 2023 року, в сесійній залі Хустської міської ради з ініціативи управління культури, молоді та спорту відбулася інтерактивна профілактична бесіда – презентація на тему «Молодь за життя без СНІДу», актив учнівського самоврядування прийняв участь у даному заході.

3. 01 грудня 2023 року класний керівник Федина С.М. в 12 групі провела виховний захід до Дня боротьби зі СНІДом, на тему «СНІД – чума 21 століття». Актуальність обраної теми полягає у розвитку в учнів уміння та навички свідомого вибору здорового способу життя та формувати відповідальне ставлення до власного здоровя; розкриття шкідливості вживання наркотиків та наслідки; сприяти прийняття. Правильного рішення і сказати «НІ» шкідливим звичкам.

 В бібліотеці ліцею, Ярославська М.І. підготувала виставку «СНІД – знак біди»

4. 2 грудня 2023 року – Міжнародний день боротьби з рабством.

    Класний керівник Теличко Н.М. в 26 група провела виховну годину на тему:  «Торгівля людьми – сучасний прояв рабства». «Ніхто не повинен бути в рабстві або у підневільному стані;рабство і работоргівля забороняються в усіх видах».Загальна декларація прав людини

   Мета заходу: підвищити рівень проінформованості та усвідомлення учнями проблеми торгівлі людьми; обговорити причини, форми та ознаки цього явища; показати небезпечні наслідки та шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, ознайомлення з правилами безпечного виїзду та перебування за кордоном; виховувати почуття відповідальності за свої вчинки, доброзичливість, людяність, пошану до людської особи.

5. 3 грудня 2023 року Міжнародний день людей з обмеженими фізичними властивостями. Класний керівник 22 групи Чопик Р.В. зауважив учням, що міжнародний день людей із інвалідністюне є святом,а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

6. 5 грудня 2023 року викладачем Дякун О.І. був проведений виховний захід «Волонтерити – це круто» до Міжнародного дня волонтера. Цей день присвячений вшануванню роботи всіх, хто своєю безкорисливою працею роблять внесок для суспільства. Це свято, яке покликано відзначити та нагадати всім про роль волонтерів у вирішенні найактуальніших проблем нашого часу – бідності, освіти, охорони здоров’я, екології та інших сфер суспільства.

      Теличко Р.В. провів  виховний захід з учнями 36 групи. Мета – ознайомити учнів із поняттям «волонтер», створити умови для виховання небайдужого ставлення до людей, які потребують допомоги; стимулювати пізнавальний інтерес до основ моральної культури; отримали інформацію про історичні витоки волонтерства  та подільність  діяльності  на групи, волонтерство в Україні.      Учнями переглянуто відеоролик та пройдено тестування на доброту, а також підготовлені доповіді – «Волонтер – це той, хто завжди прийде на допомогу», «Волонтерство заради миру», «Волонтери – люди доброї волі».

7. 6 грудня 2023 року – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних в Монреалі. 6 грудня в рамках тижня “Насильству -Ні!” класним керівником Рошко Т.І. було проведено дискусію щодо ставлення учнів 15-ої групи до даного феномену. Свої думки учні висловили на плакаті, де особливу категоричну позицію зобразили щодо неприпустимої поведінки по відношенню до жінок та тварин. Викладеним думкам передувало ознайомлення учнів з “Монреальською трагедію”, під час якої було розстріляно студенток-феміністок. 

8. До Міжнародного дня боротьби з корупцією 9 грудня та до Міжнародного дня прав людини 10 грудня,  в КЗ «Хустський ПЛ» ЗОР, Пилип Н.В. та юрисконсульт Гайович Т.В., 08 грудня 2023 року провели виховну годину на тему: «Стоп корупції». Учні дізналися про боротьбу в Україні з корупцією, про типи корупції, про Конвенцію ООН проти корупції. Також на виховний захід було запрошено юриста ліцею Гайович Т. В., яка розповіла про правовий бік боротьби з даною проблемою.