Комунальний заклад "Хустський професійний ліцей" Закарпатської обласної ради

Комунальний заклад
"ХУСТСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ"
Закарпатської обласної ради

Мова освітнього процесу: українська

Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування, газозварник

Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування

Сучасне будівництво, обслуговування житлових і виробничих будівель неможливо без сантехніка. Холодне і гаряче водопостачання, каналізація, центральне опалення – всі ці комунікації та їх безперебійне функціонування залежать від професіоналізму сантехніка. Сантехнічні роботи – важливий етап у будівництві, адже від їх якості залежить затишок і комфортне проживання мешканців у будинку, цілісність підлог, перекриття, внутрішніх перегородок. Сантехніки не лише проводять монтажні й налагоджувальні роботи нового сантехнічного устаткування, але і ремонт, профілактичне обслуговування, заміна старого обладнання на нове. 

Історія професії:  Стародавній Рим не став би великим містом без своїх віадуків – водоводів, фонтанів, системи стоків, які будувалися і обслуговувалися прабатьками сучасних сантехніків. Системи труб з обпаленої глини складністю конструкцій і досконалістю інженерної думки, до цих пір приводять у захват сучасників. Досвід минулих поколінь, помножений на сучасну технологію й нові матеріали, виводять на арену фахівця, без роботи якого ми не уявляємо сучасне суспільство. Проте радянські роки наклали негативний відбиток на портрет сантехніка – похмільний, неохайний і неосвічений тип, що вимагає за найменшу роботу плату – пляшку. Але сьогодні цей образ не відповідає дійсності. Сучасні сантехніки – відмінні та відповідальні професіонали, що дорожать своєю роботою, і які мають спеціальну освіту. Постійно удосконалюється сантехніка, методи її монтажу, все більш якісні матеріали не дозволяють сантехніку залишатися на місці в плані професійних умінь та кваліфікації. Він повинен постійно шліфувати свої навички, цікавитися новими технологіями сантехнічних робіт, дизайнерськими рішеннями розміщення водних і опалювальних комунікацій.  

Соціальна значущість професії в суспільстві: Затребуваність в сантехніків на ринку праці дуже велика і постійна. Адже вони потрібні не тільки при будівництві нових будинків, але і при ремонті старих будівель. А вже під час непередбачених аварійних ситуацій, сантехник – найважливіша людина на той момент. І, хоч їхня робота малопомітна для більшості людей, без неї наше життя і побут будуть позбавлені всіх тих благ, до яких ми звикли і до яких ставимося, як до чогось природного і постійного. 

Масовість і унікальність професії: Сантехніки можуть працювати на будівництвах, де вони здійснюють монтаж систем опалення, водопостачання, каналізації, можуть працювати в житлово-експлуатаційних конторах, займаючись ремонтом та заміною старого сантехнічного обладнання на нове. Сьогодні сантехніки можуть працювати в приватних фірмах, що пропонують сантехнічні послуги населенню. Сантехник – це професія, в якій досвід і навички відіграють основоположну роль. Високий професіоналізм припускає знання не тільки у своїй області: принципи роботи опалювальних і водопровідних систем, правильний вибір сантехніки, але й знання в деяких суміжних професіях. Наприклад, сантехнік повинен вміти орієнтуватися в будівельній справі, адже сьогодні багато комунікацій ховаються в стінах, повинен володіти  дизайнерськими знаннями, для здійснення робіт за індивідуальними проектами. 

 Ризики професії:  Престижність професії сантехнік сьогодні значно зросла. Цьому сприяє висока заробітна плата, особливо, при роботі в приватних фірмах і на будівництвах. Тим не менше, професія сантехнік залишається однією з найважчих і складних. Особливо це стосується робіт з демонтажу старого сантехнічного обладнання та встановлення нового, що передбачає роботу в обмежених умовах стін і перегородок, обмеженого освітлення та інших незручностей.

Газозварник

Сучасне будівництво використовує значну кількість металу. Без нього не можна побудувати високі будівлі, машини, кораблі. Метал застосовується повсюдно: у побуті, в промисловості, у будівництві. Тому, спеціаліст по металу, що з’єднує металеві деталі в складні конструкції за допомогою газового зварювання, буде потрібен завжди. Зварювальник – професія відповідальна, майже віртуозна, від якості роботи якого залежить багато чого – довговічність і стійкість будівельних конструкцій, робота і термін служби різної техніки. 

Історія професії: Спосіб нагрівання металу полум’ям горючої газової суміші став відомим наприкінці ХІХ ст.. Практичне застосування газового зварювання стало можливим після розробки французьким інженером Е. Фуше в 1903 р. першого пальника.

У нашій країні газове зварювання застосовується з 1906 р. Сучасний стан зварювального виробництва в Україні характеризується наявністю значних потужностей з випуску зварних конструкцій, зварювальних матеріалів й обладнання.

У третьому тисячолітті зварювання є одним із провідних технологічних процесів. Більше половини світового споживання сталевого прокату йде на виробництво зварних конструкцій. Практично зварюють майже всі метали на землі, в морських глибинах і в космосі.

Соціальна значущість професії в суспільстві: Газозварювальні роботи застосовуються в багатьох галузях промисловості. Зварювальники трудяться на будмайданчиках, створюючи конструкції і системи різноманітних комунікацій, в промисловості, де застосовують свій досвід і навички в машинобудуванні, кораблебудуванні і в інших областях, таких як, енергетика, нафтопереробна промисловість, сільське господарство. Важко назвати такий сегмент виробництва, де не застосовувався б працю зварника.

Масовість і унікальність професії: Зварювальник, як професія, підрозділяється на декілька спеціалізацій: зварювальник ручного дугового зварювання, газозварник, оператор автоматичних зварювальних апаратів. Робітники всіх цих спеціальностей займаються однією справою – з’єднанням металевих конструкцій, складних апаратів, деталей, вузлів методом сплавлення металів. Від майстерності зварників залежить якість зварювальних швів. Будь-які помилки, недбалість, що допускаються в роботі, можуть призвести до катастрофічних наслідків. Страшно подумати, до чого могла б призвести неякісна робота зі зварювання нафто-або газопроводів. Зварювальник – професіонал повинен знати електротехніку, хімію,  технологію плавлення металів, властивості газів, що застосовуються для антиокислення, методи та принципи дії використовуваних агрегатів та обладнання. Велике значення має дотримання техніки безпеки та виробничої санітарії. 

Ризики професії: До плюсів професії можна віднести престижність та високу затребуваність на ринку праці, як у державному секторі економіки, так і в приватному. Молодим фахівцям, тільки що закінчили професійний ліцей, роботу довго шукати не доведеться – вона знаходить їх сама. Зварників без досвіду роботи охоче приймають у житлово-комунальні господарства, в приватні організації сфери обслуговування. З набуттям досвіду, їм доручаються більш відповідальні справи і роботи в промисловості, на будівництвах. Відповідно, збільшується зарплата. 

Мінуси професії – важкі умови праці, робота на відкритих будівельних майданчиках за будь-якої погоди, велике навантаження на зір через високу яскравості дуги, інфрачервоного й ультрафіолетового випромінювання. Зварники відносяться до професій «гарячого цеху» через високу шкідливості виробництва внаслідок великого виділення газів і тепла при зварювальних роботах.