Комунальний заклад "Хустський професійний ліцей" Закарпатської обласної ради

Комунальний заклад
"ХУСТСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ"
Закарпатської обласної ради

Мова освітнього процесу: українська

Вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві

Вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві

На виконання листа департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації від 11.02.2022 № 01-15/519 «Про  проведення у 2022 році заходів із вшанування річниці бойових дій при Дебальцеві» в Хустському професійному ліцею учнівським самоврядуванням організовано та  проведено:

– випуск стінгазети  на тему: «Мирна Україна. Це моя Україна!» 

– учнівська конференція «Крила ангела»

– Бібліотекарем оформлено: тематичну виставку матеріалів, книжкових видань, фотодокументів та читацьких конференцій на тему «Дебальцеве».

– учнівське самоврядування ліцею, продекламували вірш “Вони боролися, щоб ми перемогли”. Мужній подвиг для багатьох є прикладом відданості та героїзму. Тож кожен з нас повинен пам’ятати про героїв, які віддали своє життя захищаючи свободу та незалежність українського народу.

Дебальцево…

І холодом по шкірі,

Бо, знаю, не усі ще у безпеці.

Полюють на людей людинозвірі,

В них “Гради” і “Тайфуни” замість спецій.

І не одна вже на колінах мати

Стоїть перед іконою святою,

Щоб Бог порятував її солдата,

Який за Україну став до бою.

І не одна дружина молить Бога,

Щоб чоловік не втрапив у халепу,

Щоб вивела коханого дорога

З кривавого смертельного вертепу.

О, Мати Божа, захисти, я прошу,

Ти сина, чоловіка, татка й брата,

Хай та лютнева снігова пороша

Їх приведе живими в рідну хату…

 

Бої в Дебальцевому стали однією з ключових подій у протистоянні на Донбасі. У ньому взяли участь тисячі бійців та сотні одиниць техніки й артилерії з обох сторін. 

Дебальцеве було окуповано російською армією і бойовиками в лютому 2015 року, після того, як армія РФ вдруге, після Іловайська, пішла на пряме вторгнення в Україну. 

Найгостріша фаза протистояння тривала з 25 січня до 18 лютого 2015 року. 

Інформація про те, що сили АТО опинилися в оточенні, почала надходити на початку лютого. 7 лютого ЗСУ залишили село Рідкодуб, а 9 лютого бойовики та російські війська взяли під контроль село Логвинове, а з ним і дорогу з Дебальцевого на Артемівськ, через яку здійснювалося забезпечення сил АТО у місті.

12 лютого, були досягнуті так звані другі Мінські домовленості, які передбачали повне припинення вогню з 15 лютого 2015 року.

Після встановлення умовного перемир’я бойовики перекинули до Дебальцевого, яке називали своїм внутрішнім районом, сили з інших напрямків. Як наслідок, ще більше посилилися обстріли опорних пунктів сил АТО.