Комунальний заклад "Хустський професійний ліцей" Закарпатської обласної ради

Комунальний заклад
"ХУСТСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ"
Закарпатської обласної ради

Мова освітнього процесу: українська

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ

      З 22 до 28 травня в Україні триває тиждень професійної освіти.

   22.05.2023 року Хустський професійний ліцей в рамках тижня прийняв участь у виставці експонатів технічної творчості та виробів, виготовлених здобувачами освіти у навчально-виробничих майстернях закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпаття. Організатором івенту виступив департамент освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації. Метою заходу є підтримка та розвиток науково-технічної, конструкторської діяльності учнівської молоді, залучення учнів закладів професійної освіти регіону до участі у проєктній діяльності, збереження народних ремесел через виготовлення речей декоративно-ужиткового мистецтва.

    23.05.2023 року голова та члени учнівського самоврядування Хустського професійного професійного ліцею прийняли участь у заході «Профтех – шлях до професії мрії» Співорганізатори: МОН, Мінмолодьспорту в рамках  Всеукраїнського тижня ПТО;

    24.05.2023 року презентовано волонтерську роботу учнів Хустського професійного ліцею, яка є важливою складовою їхньої освіти та соціальної активності. Учні ліцею демонструють бажання допомагати іншим людям та внести позитивні зміни в своє оточення через різноманітні волонтерські ініціативи.
    Один з прикладів волонтерської роботи учнів – це допомога в організації та проведенні благодійних заходів, а саме:
    1. Учні Хустського професійного ліцею постійно беруть активну участь у волонтерській діяльності – плетінні маскувальних сіток на потреби захисників України;
       2. Учні та майстри виробничого навчання змайстрували в 2 етапи 25 саморобних пічок для потреб ЗСУ;
   3. Учні ліцею разом із майстром виробничого навчання Головка В.М. допомогли в завантаженні автобусів із гуманітарною допомогою для міста Херсон;

    Крім того, учні Хустського професійного ліцею беруть участь у екологічних проектах та акціях. Вони долучаються до прибирання територій, саджання дерев, організації екологічних екскурсій та навчальних заходів, спрямованих на підвищення екологічної свідомості серед широкого загалу. Учні ліцею долучились до акції благоустрою “чистий Хуст”, з метою популяризації здорового способу життя, в рамках якої очищали від сміття територію Замкової гори, узбіччя дороги.

     25.05.2023 року в Хустському професійному ліцеї відбувся “День відкритих дверей з показом майстер-класів”. Ця подія була організована з метою представлення різноманітних професій та можливостей, які надає ліцей своїм учням.
        Під час Дня відкритих дверей, учні ліцею та викладачі продемонстрували гостям різні майстер-класи з різних професійних напрямків, які навчаються в ліцеї. Наприклад, були організовані майстер-класи з балансування коліс автомобіля, прикручування гіпсокартону, зварювання, зварювання труб, ґрунтування поверхні деревини та багатьох інших професій.
     Учасники мали можливість побачити реальну роботу учнів та спілкуватися з ними. Учні розповідали про свої професійні навички, демонстрували свої досягнення та презентували вироби, які вони створили в рамках навчання. Відвідувачі також мали можливість активно долучитися до майстер-класів, спробувати свої сили та отримати нові знання та навички. Показ майстер-класів був цікавим та пізнавальним для всіх присутніх. Він допоміг гостям краще розуміти специфіку різних професій та процес навчання в Хустському професійному ліцеї. Такий захід сприяє просуванню професійної освіти та підвищенню інтересу учнів до вибору професійного шляху.

      26.05.2023 року відбулась Зустріч учнів Хустського професійного ліцею з роботодавцями, що є важливою подією, яка сприяє створенню прямих зав’язків між учнями та потенційними роботодавцями. Під час зустрічі, роботодавці з різних компаній та установ представили свої організації, описали особливості роботи в них та навести приклади професійних вимог.
    Учні, з свого боку, мали змогу задавати запитання, висловлювати свої інтереси та обговорювати можливості працевлаштування в конкретних компаніях. Такі зустрічі створюють платформу для обміну досвідом та встановлення взаємовигідних зав’язків між учнями та потенційними роботодавцями. Вони допомагають учням отримати реальне уявлення про свої можливості на ринку праці та визначитися з професійними цілями. Роботодавці, які беруть участь у зустрічі, можуть запропонувати учням можливості співпраці, починаючи зі стажування під час навчання та офіційного працевлаштування після закінчення навчання.
     Зустрічі з роботодавцями є важливим кроком у становленні учнів Хустського професійного ліцею як майбутніх фахівців. Вони надають можливість зблизити навчання з реальними вимогами та потребами ринку праці, що сприяє більш успішній адаптації та професійному зростанню випускників.